A A A

Łosoś wędzony na zimno

WĘDZONY ŁOSOŚ NA ZIMNO
Składniki:
- 1.5 kg świeŜego łososia, w filetach
- 45 ml (3 łyŜki) soli
- 25 ml (1-1.5 łyŜki) cukru
- 15 ml (1 łyŜka) ziarenek pieprzy zmielonych
- świeŜy koper
Przygotowanie do marynaty:
Zostaw skórę na łososiu i przetnij rybę na połowę.
Umieść połówkę łososia skórą do dołu w naczyniu ceramicznym.
Wetrzyj dokładnie mieszankę soli, cukru i ziarenek pieprzu.
Posyp dość duŜą ilością kopru.
Drugą połówkę natrzyj mieszanką solową.
Umieść drugą połówkę w naczyniu na pierwszej połówce, skórą do góry.
Przykryj folią, przyciśnij puszkami lub owiniętą cegłą.
Schłodź przez 36-48 godzin, od czasu do czasu przekręć.
Polej płynem, który się zbiera.
Upewnij się, Ŝe łosoś jest porządnie dociśnięty.
Uwaga: łosoś wydzieli trochę płynu.
Po zamarynowaniu:
Wyjmij rybę, zdejmij z niej koper i przyprawy, osusz.
Pozwól aby wyschła przez ok. 1 godzinę.
Metoda wędzenia:
Umieść zamarynowanego łososia, skórą do dołu na posmarowanej olejem
przegrodzie.
Wędź w zimnym dymie przez 2-3 godziny lub dopóki łosoś nie zrobi się
brązowy.
Czas wędzenia moŜe być róŜny w zaleŜności od warunków pogodowych
czy wiatru.
Wyjmij z wędzarni. Zamroź, jeśli potrzeba.
Umieść na desce do krojenia, posyp koprem i pietruszką.
Podawaj z pieczywem Ŝytnim i smakową musztardą.

 


POLECANE

 

Sklep wędzarnie       Wędzarnie Bradley Smoker       Wędzarnie domowe       Wędzarnie, akcesoria wędzarnicze       Usługi informatyczne       Polecam program KPiR SBM wędzenie      

 

statystyka