A A A

Łosoś wędzony

SKŁADNIKI

Filet z łososia gruby

ziele angielskie 5 ziarenek

papryka płatki 1 łyżka

oregano 1 łyżeczka

sól 150 g

cukier 1 łyżeczka

woda 3 l

wędzarnie, wędzarnie elektryczne

 

OPIS PRZYRZĄDZANIA

Rybę kroimy na 7 centymetrowe kawałki. Przygotowuiemy zalewę z wody soli i cukru. Pozostałe przyprawy zagotowujemy w małej ilości wody (100 ml) przez pięć minut, studzimy i dodajemy do solanki. Wkładamy filety do solanki i pozostawiamy w lodówce na 24 godziny.

Następnego dnia wyjmujemy rybę, wycieramy delikatnie ręcznikami kuchennymi i osuszamy przez 2 godziny (najlepiej wiatrakiem lub farelką na zimno, porozkładane na drucianych "blachach" ustawionych na podkladkach). Osuszone ryby wędzimy 6-8 godzin nie przekraczając 40 stopni.

Pychota

 


POLECANE

 

Sklep wędzarnie       Wędzarnie Bradley Smoker       Wędzarnie domowe       Wędzarnie, akcesoria wędzarnicze       Usługi informatyczne       Polecam program KPiR SBM wędzenie      

 

statystyka